Hogyan vásároljunk függönyt?

A függöny felrakása általában az utolsó lépés egy helyiség lakberendezésében. Milyen szempontok szerint válasszunk függönyt?

1. Anyag

Választás előtt látogasunk el egy szaküzletbe és ismerjük meg az anyagokat. Ha szükségét érezzük kérjük szakember segítségét, tanácsát.

2. Minta

Rengeteg mintával készülnek a függönyök,  A gyerekszobába választhatunk mesefigurás függönyt, amit kedvelnek a gyerekek.  A nappaliba is vehetünk valami vidám mintázatú függönyt.

3. Szín

Jó, ha a függöny színét úgy választjuk meg, hogy a berendezési tárgyak textíliái és a függöny harmónikus legyen. Ne válasszunk úgy függönyt, hogy azt vesszük meg, ami épp az üzletben megtetszik, mert könnyen kaphatunk nyomasztó összhatást a függöny felrakása után.  Arra is figyeljünk, hogy a színes függöny megváltoztatja a helyiség színvilágát.

4. Karnis

Érdemes előre felszerelni a karnist, így pontsan tudhatjuk, milyen méretű függönyt kell vásárolnunk.

5. Méret

függönyA felszerelt karnisnál mérjük meg a két tartókonzol közötti távolságot – rúdkarnis esetén, vagy sínes karnisnál a sín hosszát. Ezt az értéket szorozzuk meg kettővel, ez lesz a függöny tényleges szélessége. Így kellemesen hullámzó függöny lesz a végeredmény. A hossza több tényezőtől függ. Ha padlóig érő függönyt szeretnénk, a padlótól célszerű kb. 2 cm távolságot hagyni. Rá kell számolnunk a szegés anyagszükségletét és ki kell vonnunk a felfüggesztés módjából adódó távolságot a karnis és a függöny között. Így kapjuk meg a tényleges méretet.