Változtak a vállalkozókra vonatkozó egyes járulékfizetési szabályok

Módosultak a vállalkozók járulékfizetési kötelezettségére vonatkozó egyes szabályok július 1-jével – hívja fel a figyelmet az adóhatóság hétfőn. 2013. január 1-je óta azok az egyéni vállalkozók is választhatják az átalányadózást, akik munkaviszonyban állnak – ismerteti honlapján közzétett tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A heti 36 órát elérő foglalkoztatással járó munkaviszonyban álló, átalányadózást választó egyéni vállalkozó 2013. június 30-ig a 10 százalékos nyugdíjjárulékot és a 7 százalékos egészségbiztosítási járulékot az átalányban megállapított jövedelme, de a nyugdíjjárulék esetében havonta legalább a minimálbér, az egészségbiztosítási járulék esetében pedig havonta legalább a minimálbér másfélszerese után (járulékfizetési alsó határ) volt köteles megfizetni.

Július 1-jétől a szabályozás úgy módosult, hogy az említett egyéni vállalkozó a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot a járulékfizetési alsó határ figyelembe vétele nélkül, vagyis az átalányban megállapított jövedelme után köteles megállapítani, bevallani és megfizetni. A szociális hozzájárulási adó tekintetében a szabályozás változatlan, a 27 százalék szociális hozzájárulási adót továbbra is az átalányban megállapított jövedelem után kell a vállalkozónak megfizetnie.

A gyermeknevelési támogatásban részesülő egyéni, illetve társas vállalkozó július 1-jétől a minimum járulékalap után nem köteles járulékokat fizetni, ha a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt vállalkozói tevékenységét személyesen folytatja. A szociális hozzájárulási adó vonatkozásában az egyéni vállalkozó, illetve a társas vállalkozás mint kifizető akkor is mentesül a különös szabályok alkalmazása (az adóalap legalább a minimálbér 112,5
százaléka) alól, ha a gyermeknevelési támogatás tartama alatt a vállalkozó tevékenységét személyesen folytatja.

Amennyiben a gyermeknevelési támogatásban részesülő egyéni vállalkozó vállalkozói kivétet realizál, vagy átalányadózó és van átalányban megállapított jövedelme, akkor ezek után az általános szabályok szerint meg kell fizetnie a járulékokat és a szociális hozzájárulási adót – hívja fel a figyelmet az adóhatóság. Ugyancsak az általános szabályok szerint kell járulékokat és szociális hozzájárulási adót fizetni akkor, ha a gyermeknevelési támogatásban részesülő társas vállalkozó személyes közreműködésre tekintettel díjazásban részesül.

A módosítás tehát kizárólag a minimum járulék- és adóalap után történő fizetési kötelezettséget érinti.