Szigorú feltételei vannak az ingatlanfedezet nélküli lakáshiteleknek

Albérletben él, és kidobott pénznek látja a bérleti díjat? Végre szeretne saját otthonába költözni, ám nincs éppen anyagilag a legjobb helyzetben? A hitelintézetek ajánlatainak esetében gyakran találkozni a lakáshitelek feltételei között ingatlanfedezet megjelölésével, ám sokan éppen amiatt érdeklődnek a kedvezményes hitelajánlatok iránt, mert saját ingatlannal nem rendelkeznek. De mégis milyen feltételeknek kell érvényesülni ahhoz, hogy kizárólag önerővel, ingatlanfedezet nélkül lehessen hitelhez jutni? Van arra mód, hogy akkor is igénybe vegyünk kedvezményeket, ha már nem az első lakás kerül majd a nevünkre bejegyzésre? Mekkora jövedelem szükséges ahhoz, hogy külön ingatlanfedezet felajánlása nélkül is működjön a hitelfelvétel?

ingatlan vásárlásOlyan kérdések ezek, amelyekkel minden lakásvásárlás előtt álló szembesül. Legtöbben nem vagyunk abban a szerencsés helyzetben, hogy kizárólag saját erővel finanszírozni tudjuk a megvásárolni kívánt lakást. Különösen így van ez akkor, ha az első otthon megteremtéséről van szó. A hitelmindenkinek.hu szakemberei azt szokták javasolni, hogy lakáshitel felvétel előtt minden részletről tájékozódjon, hiszen könnyen lehet, hogy találhat olyan ajánlatot, amely egyéni igényeinek és lehetőségeinek a leginkább megfelelő.

Önerő és lakásfedezet

Lakásvásárlás során a teljes vételár nem törleszthető hitelből. Annak érdekében azonban, hogy minél nagyobb összeghez hozzá lehessen jutni, fontos, hogy lehetőleg ne minimálbérrel rendelkezzen. A szükséges önerő mértéke természetesen függ attól is, hogy milyen értékű lakást kíván vásárolni. Abban az esetben, ha nem rendelkezik a kívánt önerővel, akkor ingatlanfedezetet is felajánlhat biztosítékként, mintegy a saját rész kiegészítéseként. A bank számára az a legfontosabb, hogy a kihelyezett pénzt biztosan visszakapja, ehhez pedig remek biztosítékot teremt a felajánlott ingatlan.

Elegendő kizárólag az önerő?

Nem minden esetben szükséges azonban ingatlanfedezet felajánlása, hiszen ha rendelkezik önerővel, és ez elegendő a vásárláshoz szükséges összeg felvételéhez, és ezzel együtt az ingatlan vételárának megfizetéséhez, akkor a bank maximum a megvásárolt ingatlannal kapcsolatban élhet a végrehajtás jogával, ha nem törleszti a részleteket. Fontos tudnia, hogy a lakáshitelekkel kapcsolatos támogatás formák kizárólag abban az esetben vehetőek igénybe, ha nem rendelkezik még saját névre bejegyzett ingatlannal. Ez a rendelkezés egyértelműen az első lakásukhoz jutók érdekeit szolgálja.

A lakáshitel önerő nélkül, pontosabban az általában megkívántnál alacsonyabb mértékben tehát a Hitel mindenkinek szerint is kizárólag akkor érhető el, ha fedezetként fel tud ajánlani az előírásoknak megfelelő állapotú és értékű ingatlant. A felvenni kívánt összegtől és a jövedelem nagyságától függően akár két ingatlan is bevonható az ügyletbe.

A világhálón keresztül arra is lehetőség nyílik ma már, hogy lakáshitel kalkulátor kitöltésével tájékozódjon az egyes hitellehetőségekről, valamint arról, mekkora önerővel és majdani törlesztő részlettel kell számolnia akkor, ha egyik vagy másik hitelintézet ajánlatai mellett teszi le a voksot.