Multikulturális est a Mika Tivadar Mulatóban

A világ különböző kultúráival, hangszereivel és ételeivel ismerkedhetnek az érdeklődők a Ramadán és Holdünnep között elnevezésű multikulturális esten, amelyet pénteken rendeznek Budapesten, a Mika Tivadar Mulatóban. A Menedék Migránsokat Segítő Egyesületnek a muzulmán ramadán és a kínai holdünnep közé eső találkozóján gyerekek és felnőttek, megannyi kultúra képviselői mutatják be hazájuk jellegzetes világát, táncát, hangszereit és konyháját – közölte az Anna Lindh Alapítvány az MTI-vel.

A világkonyhán hatféle nemzet ízeibe lehet belekóstolni, a népek hangszereit bemutató interaktív kiállításon pedig egzotikus hangszerekkel ismerkedhetnek meg közelebbről a jelenlévők. A brazil Formado Marcelo és csapata, a Capoeira Água de Beber capoeira-bemutatóval készül az eseményre.

A gyerekek távol-keleti táblajátékokat, kínai kívánságlampiont és dél-amerikai csörgőket készíthetnek, ami után a különböző népek legszebb meséinek világába is bepillanthatnak. A Menedék Egyesület fotókiállítással készül, amelyen a Vasárnapi Ebéd elnevezésű kezdeményezésén készült képeken mutatja be a helyi és bevándorló családok közötti vidám hangulatú közös étkezéseket.

Tüzes afrikai ritmusokat lehet tanulni a Budapesten élő két dobmester, Abdul Aziz és Cheikh Ibrahima Fall, “Ibro” workshopján, amelyen a tradicionális nyugat-afrikai ütőhangszerek játsszák a főszerepet, az esti világzenei bemutatók során pedig színpadra lép többek között az egzotikus hangszereket felvonultató, arab és afrikai dallamok találkozásából született AfroSamato, valamint a kolumbiai-magyar koprodukció, David Dely és a Tumba y Quema
együttes, amely a karibi térségben honos tüzes latin zenei stílusokat vegyíti a rock, a reggae és az afrobeat lüktetésével. A koncerten virtuóz kongajátékával Shango Dely is közreműködik.

A rendezvény egyben előfutára lesz a Szomszéd Család (Next Door Family) projektnek, amelynek keretében novemberben Európa-szerte hét országban ülnek asztalhoz bevándorló és helyi családok, hogy az “éljünk együtt és ne csak egymás mellett” elv szellemiségét követve egy közös vasárnapi ebéd keretében ismerkedjenek meg egymással.