Michelin Alpin 5: a megbízható társ a téli hónapokban

A Michelin Alpin 4 már több éve állja a sarat a versenytársakkal szemben, de azután, hogy például a Goodyear beújított az UltraGrip 9-cel, a franciák is elérkezettnek látták az időt, hogy a piacra dobják az Alpin 5-öst.

A Michelin a világ egyik legismertebb abroncsgyártója, és a franciák gumiemberét ezer márkajelzés között is bárki megtalálja. Ismertségüknél már csak a szakértelmük nagyobb, és ezt bizonyítják is évről évre.

Némi történelem

Néhány éve a franciák kisebbfajta válságba kerültek, hiszen a Moto GP-ből és a Formula 1-ből is kiszálltak, és mindenki érezte, hogy folyamatosan piacot vesztenek. Ilyenkor egy gyár nem tehet mást, elkezd gőzerővel dolgozni egy olyan autógumin, amely végigsöpör a piacon. Az Alpin 4 pedig jött, látott és győzött.

A Michelin téli gumija a gumiwebshop szerint is az elmúlt 10 év legjobb gumikeverékeinek egyike. A garnitúra nem egy, nemzetközi versenyen utasított mindenkit maga mögé.

Aztán jött az Alpin 5-ös

tligumi webshop

Az Alpin 4-gyel némiképp bajba is sodorta magát a Michelin, mert olyan magasra tette a mércét, amelyet félő volt, hogy nem tud megugrani. A vállalat és a Michelin Alpin 5 azonban rácáfolt ezekre a félelmekre, mert számos újításának köszönhetően méltó utódja lett az Alpin 4-esnek.

Az új konstrukción több mint 6,500 alkalmazottjuk éjt nappallá téve dolgozott a gyár fejlesztőcsarnokában. A végeredmény magáért beszél. Az 5-ös modell sok mindenben lehagyta az elődjét, valamint szinte sehol nem tapasztalhatunk érezhető visszaesést.

Az új fejlesztés futófelületén rögtön szembetűnik a változás. A V-barázdák sokkal hegyesebbek, ráadásul több blokk, lamella kapott helyet rajta, ahogyan a csatornázottsági arány is javult.

Ezek a fejlesztések teszik igazán biztonságossá, kormányozhatóvá a Michelin új zászlóshajóját. A fejlesztők úgy tudták csökkenteni a gördülési ellenállást, hogy közben nedves szakaszokon 5, hóban 3%-kal jobb teljesítményre képes az Alpin 5-ös, az elődjénél.

Rendkívül zord körülmények között is magabiztosan

Az Alpin 5 egyik legszembetűnőbb előrelépése igazán alacsony hőmérsékleten érhető tetten. A Michelin téli gumik (még az Alpin 4-es is) a gumiwebshop.hu szakértőinek meglátása szerint kiválóan működtek a hidegben, de amikor meredeken zuhant le a hőmérséklet, akkor már akadtak nehézségeik.

Ennek vet véget most az Alpin 5, amely a leghidegebb körülmények között is megtartja viszonylagos rugalmasságát. A Helio Compound 4G-re keresztelt gumikeverékbe napraforgó olajat csempésztek, amelynek révén az Alpin 5-ös kiválóan veszi az akadályokat a legnagyobb hidegben is. Ez pedig egyelőre szinte unikumnak számít a piacon, mert a legtöbb versenytárs nagyon alacsony hőmérsékleten rendre elvérzik. Törheti a fejét a Pirelli, a Continental vagy éppen a Bridgestone, hogy miképp vágnak majd vissza.

A Michelin Alpin 5-tel ismét egy olyan konstrukció került ki a franciák kezéből, amely autósok millióinak fogja megoldani a biztonságos téli közlekedését. Ugyanakkor az Alpin 4-es még egy-két évig biztosan szintén nagyon jól fog fogyni.

Már csak azért is, mert a Michelin idén még gyártósorra tűzte, és csak jövőre szeretnék visszavonultatni azt az abroncsot, amelynek talán eddig a legtöbbet köszönhetnek.

Bárhogyan is legyen, az Alpin 5-ös méltó utódja lesz, és jó eséllyel még számos sikeres év áll előtte, ahogyan az eladási számok is biztosan évről évre emelkedni fognak.