Horvátország látnivalója: Split

Horvátország második legnagyobb települése Split, amit Dalmácia fõvárosaként is szoktak emlegetni. Igazi mediterrán hangulatban lehet része annak, aki nyáron eltölt itt néhány napot. A romantikus utcák, a vendégekkel teli kávézók és éttermek, valamint Split festõi látványt nyújtó kikötõi panorámája szép számmal csábítja ide a turistákat.

SplitSplit minden téren elkényezteti az idelátogatókat. A város történelmi látnivalókban éppúgy bõvelkedik, mint színes kulturális programokban és a környéken számos strand is várja a nyaralókat. Nemcsak a városnak, de talán egész Dalmáciának a legismertebb nevezetessége az ókori épületkomplexum, Diocletianus Palotája. A Világörökségek közé tartozó, szinte egész városrészt alkotó épületben töltötte a császár életének utolsó éveit. Késõbb a palota falai között született meg Split középkori városa és innen nõtte ki magát a falakon túlra. Bár nyaranta a bejáratnál kígyózó sorok elriaszthatnak minket, a Palota kétségkívül Split kihagyhatatlan látnivalója.

Ha bejártuk a falak közti óvárost, érdemes egy kellemes sétát tenni a Marjan-dombon, ahol egy szép parkot és az állatkertet találjuk. Este a Riva, Split partmenti sétánya veszi át a fõszerepet. A nappali hõség után a tenger felõl érkezõ kellemes szellõ és a város fényei szinte csábítják az embereket a kávézók, éttermek teraszára. A korzózás itt sohasem unalmas. A nyári estéket szabadtéri koncertekkel teszik még hangulatosabbá.

Split kedvezõ fekvése révén remek lehetõséget nyújt a közeli szigetek felfedezésére. A város kikötõjébõl a nyári hónapokban sûrûn indulnak a kompok Brac, Hvar, Vis és Solta szigetekre. A város környékén rengeteg strand várja fürdeni vágyókat. Bacvice partja homokos, Bene pedig sekély vize miatt a családok kedvence.

További érdekességek Splitrõl és az adriai nyaralóhelyekrõl a Horvátország.net-en.