Érdekességek a csavarkompresszorokról

A csavarkompresszor felhasználási területe igen széles. Számos iparágban és műszaki területen, de a kozmetikában és a fogászatban is alkalmazzák ezeket a berendezéseket. Amennyiben mi magunknak szükséges a csavarkompresszor, érdemes kikérnünk egy szakember véleményét, hiszen a különböző típusok eltérő technikai jellemzőkkel rendelkeznek, így a választás nem mindig egyszerű.

csavar kompresszor

Csavarkompresszort mindig a felhasználási cél figyelembevételével választunk. Emellett természetesen olyan jellemzők számbavétele is fontos lehet, mint a kompresszor teljesítménye vagy az ára. Mint a műszaki és gépészeti szakterületen általában, úgy a csavarkompresszorok esetében is igaz a mondás, hogy a drága az olcsóbb és az olcsó a drágább. Ne feltétlenül az ár alapján válasszunk, de vegyük figyelembe, hogy a legalsó árkategória termékei sajnos sok esetben nem felelnek meg az alapvető minőségi elvárásoknak.

Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a legminőségesebb csavarkompresszorok is meghibásodhatnak; ilyen esetben valószínűleg alkatrész cserével orvosolható a baj, de fontos feladatokat ellátó berendezéseknél ez akár a termelés leállásához is vezethet. Abban viszont egészen biztosak lehetünk, hogy a minőségi kategóriát képviselő termékek ritkábban hibásodnak meg, így a termeléskiesés valószínűsége is kisebb.

A btkkft.hu szakemberei arra hívják fel a figyelmünket, hogy a csavarkompresszor felhasználási területe rendkívül széles, így az ár-teljesítmény-minőség bűvkört nem tudjuk egyenes arányba állítani.

A csavarkompresszorokat gyakran alkalmazzuk a barkácsolásban, a ház körüli teendők elvégzése során, és sok más olyan területen, ahol nincs nagy terhelésnek kitéve. Mivel az ilyen kompresszorokat csak alkalmanként használjuk, ezért mind a teljesítményből, mind a minőségből engedhetünk kicsit. Ez természetesen az ár csökkenését is magával hozza. A szakemberek véleménye szerint az ilyen barkács-célokra és ház körüli teendők végzésére vásárolt csavarkompresszort nyugodtan választhatjuk a középkategóriás termékek közül. Érdemes viszont előre meghatározni a szükséges teljesítményt, hiszen egy elhibázott döntés akár a berendezés használhatatlanságát is eredményezheti.

Más a helyzet az ipari területeken alkalmazott csavarkompresszorok esetében; ilyen esetekben már jogszabály írhatja elő a csavarkompresszor teljesítményi minimumát. A csavarkompresszorokat a legtöbb esetben a helyiségek levegőellátásában alkalmazzák, de más felhasználási terület is elképzelhető. Gyakran felvetődik a kérdés, hogy az ipari területeken a dugattyús- vagy a csavarkompresszorok jelentik a jobb választást. A két típus közötti legfőbb különbség, hogy a dugattyús kompresszorok csak szakaszosan képesek előállítani a sűrített levegőt, a csavarkompresszorok viszont folyamatosan képesek erre. Azt is érdemes számba venni, hogy az utóbbi típus működése sokkal halkabb; ez hangos üzemek esetében nyilván nem szempont, viszont a halkabb, odafigyelést igénylő munkavégzés során egyáltalán nem elhanyagolható.

Felhasználóként mindenképpen ismerni kell a csavarkompresszor alapvető működési elvét; az előállított sűrített levegőt két egymással szemben elhelyezkedő és ellentétel irányban forgó csavar hozza létre. Innen ered a csavarkompresszor elnevezés. A folyamatos munka viszont a belső alkatrészek hevülését idézné elő, így ennek megakadályozására a csavarokat vékony olajréteggel látják el. Ez az olaj viszont elkerülhetetlenül szennyezi az előállított sűrített levegőt. Az olaj és a levegő „szétválasztását” egy úgynevezett szeparációs szűrő végzi. Ha ez nem végez tökéletes munkát, a levegő szennyezetté válhat.