Egyre szigorúbbak a drogfogyasztással kapcsolatos jogszabályok és tiltások

Magyarországon elsősorban a 2013 júliusában hatályba lépett, megújított Büntető Törvénykönyv kapcsán vált jóval szigorúbbá a törvény a kábítószerekkel való visszaélések tekintetében. A témakörben megszólaltatott ügyvéd elmondta, hogy a legnagyobb volumenű változás a marihuána fogyasztásásásának büntetőjogi vonzataival kapcsolatos. Ma már egyetlen marihuánás cigaretta elfogyasztása is akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel járhat, még abban az esetben is, ha csupán a tertahidrokannabinol jelenlétét sikerül kimutatni a szervezetben. Tehát már a szer birtoklásának tényét sem szükséges bizonyítani ahhoz, hogy a droggal való visszaélés börtönbüntetést vonjon maga után. Az ugyvedipraxis.hu  a büntetőügyvéd felkeresését azonnal, a rendőrségi kihallgatást megelőzően javasolni szokta, ugyanis a tapasztalatok szerint ekkor még van lehetőség a büntető jogkövetkezmények elhárítására.

drog

*A legradikálisabb változtatás az elmúlt 11 évben*

A közelmúltig csupán a drogbirtoklás és a droggal való kereskedelem vont maga után büntetőjogi felelősséget, s a fogyasztás így legfeljebb közvetetten volt büntethető cselekmény. Az ügyvéd elárulta, hogy az új Büntető Törvénykönyvben foglaltak alapján a drogfogyasztás is bűncselekményként lett meghatározva, s olyan szankciókat vonhat maga után, mint a könnyű drogok birtoklása: 2 évig terjedő szabadságvesztést.

*Hogyan enyhíthet a büntetésén a visszaélő?*

Azok a drogfogyasztók, akik csekély mennyiséget birtokolnak, vagy termesztenek (tehát kizárható a kereskedelmi céllal való beszerzés és termesztés), mentesülhetnek a büntetés alól, ennek azonban feltételei vannak.

Az elsőfokú ítélet meghozatalát megelőzően, ha a visszaélő igazolni tudja, hogy részvételét már indítványozta egy minimum 6 hónapos drogelterelésen, drogprevenciós terápián, mentesülhet a kiszabandó büntetés alól, tehát a bíróság megengedően jár el azokkal szemben, akik beismerik hibájukat és hagyják magukat kezelni. Ez a lehetőség azonban csak azok számára elérhető, akik az aktuális bűncselekményt megelőző 2 évben nem vettek részt drogelterelő kezelésen. A drogfogyasztás tettének hivatalos beismerése is függvénye annak, hogy enyhítésben részesülhessen a drogfogyasztó.

Mindezeken felül abban az esetben is megúszhatja a büntetést az elkövető, ha a vádemelés időpontjáig felfedi azon személy, vagy személyek kilétét és tartózkodási helyét, akinek, vagy akiknek segítségével, vagy akik által hozzájutott a tiltott szerhez. Aki információval szolgál a drog forrását illetően, még abban az esetben is felmentést kaphat a büntetés alól, ha az elmúlt 2 éven belüli időintervallumban már részt vett drogelterelő kezelésen.

*„Kóros szenvedélykeltés”*

Az új törvény szerint a kóros szenvedélykeltés bűntettével vádolható az a 18. életévét betöltött személy, aki kábítószert kínál, vagy igyekszik kínálni 18. életévét még be nem töltött fiatalkorúnak. Ebben az esetben a kereskedelemhez hasonlóan nincs mennyiségi meghatározó, tehát a legcsekélyebb kábítószer mennyiség felkínálásáért is komoly büntetés jár.

*Dizájnerdrogok*

Az ügyvéd arra is felhívta a figyelmet, hogy az úgynevezett dizájnerdrogok, tehát az újfajta pszichoaktív szerek birtoklói, importálói, előállítói és terjesztői is büntetéssel számolhatnak. Ezen felül az új Szabálysértési Törvény értelmében a használók is bírságolhatóak, tekintve, hogy szabálysértést követnek el. A probléma ezekkel a szerekkel azonban az, hogy folyamatos összetételi  módosításaik miatt nehezen besorolhatóak, s útjuk is csak nagyon problematikusan követhető.

Fontos, hogy már a nyomozóhatósági kihallgatás előtt, az idézés kézhezvételét követően nyomban igénybe vegye a legjobb ügyvédipraxis kínálta lehetőségeket, ugyanis az ügyvéd felhívja azokra a releváns részletekre is figyelmét, melyeket már a rendőrségi szakban érdemes szem előtt tartania.