Egészséges étkezés a felnőttkori betegségek megelőzésére

A felnőtt lakosság nagy része szenved valamilyen folyamatosan visszatérő betegségben. Az allergia, az ekcéma, a szív-, és érrendszeri megbetegedések, és a számos egészségügyi kockázattal járó elhízás is olyan problémák, melyek ellen felnőttként korántsem könnyű tenni. Nem lehet elégszer hangsúlyozni tehát a megelőzés fontosságát, amely nem csak az életmódra való odafigyelésben rejlik, hanem bizony a gyermekkor éveiben elsajátított étkezési normákban is. Az egészséges étkezés alapelveivel sokan tisztában vannak, ám a kutatások mégis azt támasztják alá, hogy a gyermekek nem eléggé ellátottak a szervezet számára szükséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal és élelmi rostokkal. Nem fogyasztanak elegendő zöldséget, gyümölcsöt, és sok esetben a teljes kiőrlésű gabonák is hiányoznak étrendjükből.

egészséges táplálkozás

Egészségre nevelés

Bár a közétkeztetés terén is igyekeznek egyre inkább az egészséges étkezés alapelveit betartani, de sajnos még mindig elmondható, hogy ennek színvonala messze elmarad a kívántaktól. Éppen ezért kiemelt hangsúlyt érdemes helyezni az otthoni nevelésre, az étkezési szokások kialakítására. Mint minden más területen, így az egészséges étkezés kapcsán is rendkívül fontos szerep jut a szülőknek, és az általuk mutatott példának.

Szánjunk időt minden reggel arra, hogy lehetőség szerint a család együtt reggelizzen. Az asztalra kerülő friss zöldségek és gyümölcsök mellett nem elhanyagolható teljes kiőrlésű gabonák szerepe sem, de a folyadékfogyasztás sem hiányozhat egyetlen étkezésből és a közöttük eltelő időből sem. Az uzsonnapénz helyett készítsünk egészséges alapanyagokból szendvicset a gyerekeknek, és csomagoljunk mellé mindig valamilyen gyümölcsöt is. Ha szülőként is alaposan megválogatjuk, mi kerül a tányérra, úgy gyermekeink is ezt a mintát leshetik el tőlünk.

Fehérjebevitel a kezdetekkor

A fehérjefogyasztás fontosságához kétség sem férhet, és az első hónapokban ezt a szerepet az anyatej tökéletesen ellátja. Akkor érdemes jobban elgondolkodni a beviteli forrásokon, amikor megkezdődik a hozzátáplálás. Elsősorban azok a tápszerek ajánlottak, amelyek az anyatej fehérjetartalmához hasonlóval bírnak, ennek oka pedig nem más, mint az elhízás megelőzése. A túlzott mennyiségű, nem megfelelő minőségű fehérje az elhízás kockázatát rejti magában. Mint az igyteljesazelet.hu által megkérdezett szakemberek is elmondták, az egészséges étkezés nagymértékben befolyásolja, milyen egészségi állapotnak örvendhetnek majd a kicsik jó néhány évvel később. Mivel körülbelül az első két évben alakul ki a zsírsejtek száma, így ez az időszak alapvető hatással van az anyagcsere folyamatokra, és a testsúly alakulására.

Az allergia megelőzhető!

Az allergia ma már nem csak a felnőtteket érinti, de a magyar csecsemők 15-20 százalékát is. A körükben gyakran előforduló ételallergia a későbbiekben szénanáthává vagy asztmává is alakulhat, ami az egész életminőségre rányomja a bélyegét. Az allergia azonban részben megelőzhető, méghozzá az egészséges étkezés alapjaira történő fokozott odafigyeléssel. Az édesanyák már a várandósság idején is tehetnek ennek érdekében, mégpedig az élelmiszerek körültekintő megválasztásával. Fontos az anyatejjel történő táplálást a megfelelő minőségű alapanyagokkal is kiegészíteni, természetesen a gyermek életkorának függvényében.

Ne feledjük, ha jó példát mutatunk gyermekünknek a táplálkozás területén, akkor az egészséges étkezés a mindennapok részévé válik, és felnőttként is másként állhat majd az alapanyagok megválasztásához. Mindennek pozitív hozadéka megmutatkozik az általános egészségi állapoton, az energikusságon és persze a normál testsúly megőrzésének képességén is.