Dubrovnik, az Adria királynõje

Dalmácia partjainál Dubrovnik, mint az Adria királynõje foglalja el méltó helyét. A tengeri kereskedelme révén egykor hatalmas és gazdag város ma a horvátországi nyaralás kihagyhatatlan pontja. Dubrovnik a világot látott utazókat is lenyûgözi, köszönhetõen csodás fekvésének és történelmi emlékekben oly gazdag, különleges hangulatú óvárosának.

Dubrovnik változatos történelme során többször gazdát cserélt. A 13. században az egyre nagyobb jelentõségre szert tevõ városra a velenceiek kezdtek féltékenyen nézni és meg is szerezték maguknak azt egy idõre. Dubrovnik több mint másfél évszázadon keresztül a magyar korona fennhatósága alá tartozott, ekkor indult meg a város fejlõdése. A kereskedelem növekedésével párhuzamosan egyre jelentõsebbé vált a hajóépítés is. A dubrovnikban készült bárkák messzeföldön híresek voltak. A fellendülés idõszakát egy óriási földrengés törte meg, mely a város nagy részét elpusztította. A természeti katasztrófákból azóta is többször kijutott Dubrovniknak, legutóbb a 2007-es, hatalmas károkat okozó tûzvészkor.

DubrovnikAz idelátogató turisták szinte bármerre járnak, történelmi látnivalókkal találják szemben magukat. A városnézés mindenképp többnapos program és még így is csak nehezen tudjuk sorra keríteni Dubrovnik összes nevezetességét. A város szimbolikus eleme a városfal, amelyen végigsétálva sajátos perspektívából csodálkozhatunk rá Dubrovnik szépségére és legértékesebb épületeire. A városfalakhoz kapcsolódva több erõd is épült. A Szent János-erõdben mûködik a Tengerészeti Múzeum, a Revelin-erõdöt pedig a Dubrovniki Nyári Fesztivál keretében rendezett koncertek miatt érdemes felkeresni. A múltat idézõ, szökõkutas terek, mediterrán hangulatú utcák vesznek körbe minket a séta során.

További részletes információk találhatók az UtazasVideo.com oldalon.