A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez kerül az autópályák kezelése

autópályaAz Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) közútkezelői tevékenysége a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez kerül a kormány határozata alapján.  A keddi Magyar Közlönyben közzétett határozat szerint 2013. november elsejei hatállyal veszi át a gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetői és fenntartási tevékenységét a Magyar Közút ingyenes üzletágátadás keretében. A Magyar Közúthoz kerülnek az ehhez szükséges eszközök, vagyon és munkavállalók.

Az ÁAK Zrt. ezt követően kizárólag az országos közutak használatarányos díjszedési rendszerre vonatkozó díjszedési, pótdíjazási és díjellenőrzési, valamint a megtett úttal arányos díjszedési rendszerben díjszedési, egyetemes útdíj-szolgáltatói és díjellenőrzés-támogatói tevékenységet végzi.

A kormány a nemzeti fejlesztési minisztert bízta meg azzal, hogy gondoskodjon a feladatátadás végrehajtásához szükséges – különösen a tevékenységek jogutódlására és a kapcsolódó szerződések átadására vonatkozó – jogszabályok, illetve jogszabály-módosítások előkészítésével.