A fiatalok kevesebb mint fele nyaral egy felmérés szerint

A fiatalok kevesebb mint fele nyaral, a nyár első hónapjában 47 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy volt már, vagy megy az idén pihenni – közölte a K#H Bank egy általa végzett reprezentatív felmérés alapján. A bank a június végével zárult negyedévben összesen ötszáz, 19-29 év közötti fiatal megkérdezésével elvégzett kutatása szerint azok aránya, akik az idén várhatóan nem jutnak el nyaralni, az országrészeket tekintve Kelet-Magyarországon a legmagasabb, 61
százalék.

A közlemény szerint az átlagos magyar fiatal belföldön, vízpart mellett tölt el egy hetet szabadság gyanánt. A külföldre utazók többsége is a vizet, a tengerpartot keresi, de sokan választják az aktívabb nyaralást kirándulással, túrázással.

Átlagosan 76 ezer forintot szánnak a nyaralásra, amit többségük 3-6 hónap alatt spórol össze – derül ki a K#H pályakezdők jóléti index kutatási adataiból. A nyaralásra fordított összeg a férfiak esetében magasabb, 89 ezer forint, szemben a nők 69 ezer forintjával. Ezt az összeget az aktív keresők 73 százaléka egymaga teremti elő, a diákoknak mindössze 26 százaléka tesz így, az ő nyaralási költségeik nagyobb részét vagy teljes egészét a szülők finanszírozzák. Aki maga teremti elő a pénzt, annak jellemzően spórolnia kell rá, többségük 3-6 hónapot gyűjt erre a célra.

A kutatás szerint a többség, 66 százalék 7 napot vagy kevesebbet nyaral, az ennél hosszabb nyaralás inkább csak a budapestiekre jellemző.

A megkérdezettek 38 százaléka belföldi úticélt választ magának, közülük 77 százalék tervez vízparti nyaralást. Kirándulás, túrázás 38 százalékuk terveiben szerepel. Bulizást a férfiak 33 százaléka tervez, a nők ezen a téren visszafogottabbnak tűnnek, csak 14 százalékuk töltené ezzel a nyaralást. Zenei fesztiválokat 20 százalékuk nevezett meg nyaralási célként.

A külföldi utazást a válaszadók 16 százaléka említette, a budapestiek negyede, a vidéken élőknek nem egészen 15 százaléka tervez pihenést más országban. A külföldre utazók körében a tengerpart a legnépszerűbb, a fiatalok 55 százaléka készül ide, de a kirándulás, túrázás is kedvelt a körükben, 42 százalék említett ilyen programtervet. Aktív sportolásra külföldön szinte csak férfiak vágynak, majd negyedük töltené el ezzel a szabadságát.

A nyaralást a fiatalok 56 százaléka párban tervezi, nagyobb társasággal a férfiak 29 százaléka nyaralna, míg a nőknek csak 16 százaléka – derül ki a kutatásból.

A K#H pályakezdők jóléti index elnevezésű felmérésében negyedévente 500, 19 és 29 év közötti fiatalt kérdez interneten kiküldött kérdőív segítségével. A megkérdezés a városi népességre terjed ki és reprezentatív.