3 alapszabály tömegnöveléshez kezdőknek

Tömegnövelés kapcsán van néhány alapvető fontosságú tudnivaló, amelyekkel mindenképpen tisztában kell lenned ahhoz, hogy a sport terén elérd kitűzött céljaidat. Mint sok más esetben, itt is döntő szerep jut az étkezésnek, az edzésnek, ez utóbbi mellett a pihenésnek, és persze az sem mindegy, milyen étrendkiegészítőket hívsz segítségül.

A shop.builder.hu csapata most arra a három területre igyekszik felhívni figyelmedet, amelyeket tömegnövelés során biztosan nem hanyagolhatsz majd el. Lássuk, hogyan valósíthatod meg a lehető leggyorsabban és leginkább hatékonyan a célként kitűzött formákat!

tömegnövelés

1. Hatékony edzés

Ha még csak most ismerkedsz a súlyzós edzésekkel, akkor elsőként egy kezdő átmozgató edzéstervet érdemes követned. Ezzel felkészíted szervezeted a későbbi nagyobb megterhelésre. A fokozatosság elvét súlyzós edzések kapcsán is mindenképpen be kell tartanod, ezzel elkerülheted a sérüléseket és a vele járó kényszerpihenőt.

Ha már egy ideje edzel, akkor választhatod az osztott edzéstervet, mely során alapgyakorlatokat tartalmazó programot követsz, vagy dönthetsz úgy is, hogy hetente más és más izomcsoportra dolgozol. Gyakorlatilag bármelyikkel célt érhetsz, érdemes kipróbálnod mindkettőt, és amelyiknél több fejlődést látsz, vagy jobban érzed magad tőle, az mellett dönts.

2. Figyelj a pihenésre!

Természetesen mit sem érnek a komfortzónán túli edzések, ha nincs ideje az izmoknak a növekedésre, regenerálódásra. Ez ugyanis pihenés közben történik, így tömegnövelés kapcsán nem mehetünk el az elegendő pihenés szükségessége mellett. S hogy mennyit érdemes pihenned? A szakemberek heti 3-5 súlyzós edzést javasolnak annak függvényében, milyen adottságokkal rendelkezel, fizikai vagy szellemi munkát végzel.

Az edzésfüggőség helyett törekedj arra, hogy megadd a kellő időt a regenerálódásra szervezetednek, és a pihenőnapokon ne kínozd magad még aerob mozgással. Persze ez nem azt jelenti, hogy egész nap a számítógép előtt ülj, egy laza foci a haverokkal, könnyed kocogás belefér, de semmiképp ne feszegesd a határaid ezeken a napokon.

3. Nem mindegy, mit eszel!

Itt érkeztünk el a következő sarkalatos ponthoz, mégpedig az étkezéshez. A siker körülbelül hetven százalékban azon múlik, milyen alapanyagok kerülnek a tányérodra. A tömegnövelés kapcsán vágyott izomépítés nem történik meg csak úgy magától, a szervezetnek szüksége van hozzá a megfelelő alapanyagokra.

Az izomnöveléshez szükséges fehérjét húsok, tojás, hal fogyasztásával biztosíthatod, melyekhez olyan egészséges köretek javasoltak, mint a zöldség, a zab, vagy a hajdina. Ez utóbbiakkal már a szükséges energiához is hozzájuthatsz, de ügyelj a zsírok bevitelére is. Tömegnövelés során sem mehetünk el az étrendkiegészítők mellett, de a lényeg ezúttal sokkal inkább az étkezések alkalmával bevitt alapanyagokon múlik. Amint már megvannak az alapjaid, akkor jöhet a kreatin, a tesztoszteronfokozó, vagy az aminosavak, de eleinte törekedj arra, hogy fehérjét, mint építőanyagot, energiát és megfelelő zsiradékot fogyassz az edzés mellé.

Végül, de nem utolsós sorban szeretnénk felhívni a figyelmed egy olyan területre, amely mind az edzésekhez, mind a megfelelő étrend tartásához szükséges. Nem más ez, mint a motiváció és a reális célok szem előtt tartása. Ha olyan célokat tűzöl ki magad elé, amelyeket adottságaid miatt képtelenség rövid idő alatt elérni, akkor könnyen csalódás lehet a vége, ami elveheti a kedved a folytatástól. Lásd reálisan lehetőségeid, de küzdj azért, hogy mindig túlszárnyald tegnapi önmagad. Fejlődést csak a komfortzóna elhagyásával érhetsz el!